Elképesztő virtuális tűzijáték Seatle-ben

Őszintén szólva, bennünket már egy ideje nem igazán mozgatnak meg a gergely naptár kiemelt ünnepnapjai és ebbe a szilveszter is beletartozik. Idén is inkább bekuckóztunk és a Disney/Pixar legújabb meséjét a Soul-t néztük, amiről hamarosan olvashatjátok majd ajánlónkat. 🙂

Seatle-ben azonban, a Space Needle kilátónál (ami ilyenkor minden évben ikonikus szokott lenni) idén, a járvány miatt, rendhagyó módon ünnepelték meg az év utolsó perceit, amiről a szilveszterrel kapcsolatos érdektelenségünk ellenére, három okból kifolyólag is szeretnénk beszámolni:

Technológia

A teljes fényshow az úgynevezett Virtual Sky Mapping technológia segítségével készült, ami az AR (Augmented reality) és a CGI (Computer-generated imagery) egyfajta kombinációja. Ha túl sok lett volna az idegen kifejezés az előző egy mondatban, a lényeg a következő: Ez a pazar művészeti alkotás szabad szemmel nem volt látható!

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Arthur C. Clarke

Kizárólag különböző készülékek kijelzőjén keresztül lehetett volna megtekinteni, ha nem lenne ugyebár kijárási tilalom. Így azonban csak streamelve volt, az viszont valós időben, feltehetőleg az új 5G technológia segítségével, mivel a műsort a T-Mobile szponzorálta. Nem szeretnénk állást foglalni ezzel kapcsolatban, de kétségtelenül lehetnek az 5G-nek olyan felhasználási módjai is, amik a jövőben leválthatják az eddig „bevált” ünneplési szokásokat. 

Képzeld el egy pillanatra, hogy a legpazarabb tűzijátékot nézheted amit életedben láttál, akár az otthonod kényelméből, akár a helyszínen, fény, levegő, és zajszennyezés nélkül!

Szimbolika

Ami viszont még ennél is érdekesebb, az maga a tartalom. A műsor ugynis telis-tele volt káprázatosabbnál káprázatosabb szimbolikus elemekkel. Volt itt a szakrális geometriára való utalás metatron kockával, a december 21-i vízöntőkorba történő megérkezéssel kapcsolatos jelenetek, valamint olyan pillanatok amelyek akár egy sci-fi film földönkívüli kapcsolatfelvétel képkockái is lehettek volna. (Utóbbiról sokaknak egyből a NASA állítólagost Blue Beam Project-je jutott egyből eszébe)

Mi most inkább meg sem kíséreljük a látottak elemezgetését, ki-ki járjon utána saját kedve szerint vajon mit is szeretett volna üzenni a „költő”. 🙂

Az alkotók

Mitől lehetne ez az egész még ennél is érdekesebb? Hát attól, hogy ha a videó végére érünk, kiderül, hogy ezt bizony mi magyarok készítettük!
Pontosabban szólva (egy másik magyar csapattal karöltve) a Global Illumination művészei akik a nemzetközi szinten is legnagyobb fesztiválok közé tartozó O.Z.O.R.A. (és S.U.N. :)) fesztiválra is készítik már évek óta a vizuált.

Ez a bejegyzés NEM szponzorált, csupán így ismeretlenül szeretnénk gratulálni az alkotóknak, mivel mi magunk is láthattuk már az alkotásaikat fesztiválon, illetve mert mi is próbálunk a digitális/virtuális művészetben kibontakozni.

De elég is ennyi duma, nézd meg most már a videót aminek a címe: The Dream 😉

Megosztás